Este imposibil să nu observi fosta Gară Giurgiu Sud aflată în drum spre portul din Giurgiu. Asta datorită stemei Republicii Populare Române care a rămas lipită pe zidul clădirii interbelice, acum locuită de câteva familii. Această stemă a fost adoptată prin lege în data de 28 martie 1948, când câmpul cu tractorul şi furnalele din prima emblemă de tip sovietic au fost înlocuite cu un câmp verde la marginea unei păduri de brazi, o sondă şi un masiv muntos, un soare care răsare şi emană raze, totul redat în culori naturale şi încadrat în cununa deschisă de spice legate cu panglică tricoloră.
Nostalgicii admiră relicvele unui trecut încă viu pe clădirile unui oraș slab dezvoltat, în timp ce alții se revoltă și cer distrugerea oricăror simboluri care glorifică într-un fel anume perioada României comuniste. Este de înțeles.

În orice caz, dacă mergi pe Șoseaua Portului și arunci o privire spre stânga, poți vedea o clădire care pentru unii este un monument istoric nedeclarat, pentru alții un subiect de indignare sau, pur și simplu, un spațiu de locuit neconsolidat.

Foto & text: Alex Iacob
Pai sudul campiei Romane este foarte sarac, normal ca si Giurgiu este oras sarac, ca de altfel si Oltul si Teleorman sunt provincii foarte sarace