La apele sacre ale lui Hercule

Orașul Băile Herculane din Valea Cernei are o istorie de aproape 2000 de ani. Imperiul Roman, sub conducerea împăratului Traian, a introdus cultul balnear preluat de la greci, punând bazele unei stațiuni închinate zeului Hercule datorită proprietăților izvoarelor binefăcătoare descoperite aici. Astăzi, ea are privilegiul de a fi cunoscută drept unul dintre cele mai vechi locuri în care se găsesc băi climaterice și care a rămas încă fidel primei sale utilități. După Pacea de la Passarovitz din 1718, termele romane au fost resuscitate de către Imperiul Austriac, iar stațiunea a trecut printr-un proces de modernizare. Amprenta vizibilă a barocului austriac se datorează acestor intervenții care l-au făcut pe împăratul Franz Iosef să spună că Băile Herculane este „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. Acest review și-a pierdut demult ecoul. După trecerea celor două Războaie Mondiale și a epocii comuniste, soarta întregului loc s-a aflat în declin.

© Isabelle Vinteuil

Monumentele astăzi abandonate și aflate în paragină, semnalate din loc în loc de pancartele „ATENȚIE, CADE TENCUIALA”, stau drept mărturie ultimei epoci care glorifică cultura balneară în Europa. Băile Herculane sunt încremenite în timp ca niște fantome. Orașul adormit păstrează un aer desuet, ca un baroc târziu, pentru ultimii superstițioși romantici care se scaldă în apele locului sau care profită de o simplă plimbare. De ce nu se face nimic pentru salvarea acestui loc? Este destul de simplu. Clădirile sunt scutite de impozite dacă nu sunt repuse în circuit și astfel proprietarii nu au nici un interes să le renoveze. Nu este vorba nici măcar de stagnare, ci de o continuă degradare. O parte importantă din acoperișul celei mai valoroase clădiri, cunoscută sub numele de Băile Neptuns-a prăbușit în luna februarie a acestui an, după mai multe apeluri făcute de tinerii arhitecţi din echipa Herculane Project care vor să demareze lucrări de conservare a monumentului de clasă A. Intervenţiile însă nu pot fi făcute pentru că proprietarii terenului de sub clădire nu îşi dau consimțământul, iar primăria așteaptă un acord de la Ministerul Culturii pentru a obține dreptul de superficie. Între timp, ploaia și zăpada au adus daune și mai mari clădirii, iar pericolul public a devenit unul iminent.

© Isabelle Vinteuil

Orașul închinat zeului Hercule căuta să fie încă de la începuturi un loc în care corpul și spiritul să își recapete echilibrul sau să și-l păstreze cât mai multă vreme. Odată cu secolul al XIX-lea, într-o Europă individualistă, a apărut moda turismului în căutarea sănătății, iar oamenii au ajuns să înțeleagă și să privească într-un alt mod boala și trupul. În apropierea acestor izvoare tămăduitoare au început să apară baruri, cazinouri și hoteluri, iar Băile Herculane a devenit un loc de socializare, amoruri, aventuri, inspirație și timp liber. Orașul s-a integrat în spiritul veacului și a început să fie din ce în ce mai populat și cunoscut, făcând parte din peisajul vieții europene. Mai întâi, acest tip de turism a fost o atracție pentru înalta societate, apoi fenomenul s-a răspândit și a devenit accesibil pentru toate păturile sociale.

© Isabelle Vinteuil

Fragmente din Muntele vrăjit al lui Thomas Mann și Inimi Cicatrizate de Max Bleher au scos în evidență acele îndeletniciri ale oamenilor care se îngrijesc mai mult sau mai puțin obsesiv de propria sănătate. Corpul care nu mai este reprezentat într-un mod ideal ca în Renaștere, apare ciuntit, schilodit, cu fisuri vizibile sau invizibile și reîncadrat în societate. Atât viața, cât și corpul se prelungesc în cârje și anexe care încă demonstrează lumii vivacitate. În aceste locuri de cură, trebuie să li se acorde o mare atenție trupului și spiritului. „Orice interes arătat faţă de boală şi moarte nu este decât altă expresie a interesului pentru viaţă”, scrie Mann. Un oraș pe jumătate viu, pe jumătate parcă bântuit de fantome devine o adevărată sursă de inspirație și interes pentru cei care caută vindecare sau povești. Cu un aer nobil, desuet, își atârnă trenele pe schele și anunță din loc în loc că are să fie reconstruit. Acest oraș este o perlă pe fundul mării, o istorioară, o metaforă. Legendele spun că Hercule s-a oprit în inima acestor munți să se odihnească și să facă o baie revigorantă. Am putea să ne oprim și noi să privim sau am putea să ajutăm la reînoirea memoriei acestei povești aflată într-o carte veche și prea puțin lizibilă.

© Isabelle Vinteuil
© Isabelle Vinteuil
© Isabelle Vinteuil
© Isabelle Vinteuil
© Isabelle Vinteuil
© Isabelle Vinteuil
© Isabelle Vinteuil

Surse: www.messynessychic.com/2019/05/24/the-lost-romance-of-the-transylvanian-spa-town

https://adevarul.ro/locale/resita/video-acoperisul-cladirii-patrimoniu-gazduitbaile-imperiale-neptun-s-a-prabusit–voluntarii-herculane-project-auavertizat-inca-toamna-intampla-lucru-1_5c62b754445219c57e0c4074/index.html

Text & foto: Alex Iacob & Isabelle Vinteuil

6 Replies to “La apele sacre ale lui Hercule”

 1. Chiar pacat de statiunea Baile Herculane cu cladirile aflate in paragina si de pericolul cu vipere. Putea sa fie cea mai frumoasa statiune din Europa, de altfel statiunea Carlo Vivari din Austria fiind similara a intrecut Baile Herculane, chiar si statiunea Postojna din Slovenia unde e si celebra pestera e mai frumoasa decat Baile Herculane.
  Cei de la televizor au dreptate: este vorba de Romania furata potrivit numelui emisiunii.
  Coruptia nu numai ucide oameni ci ucide si localitati.
  CORUPTIA UCIDE!

  1. Se scrie Karlovy Vary.
   Ești rudă cu Maria Grapini? Proasta aia cu “Seară bună din Tela Viv”?
   Karlovy Vary este în Cehia, nu în Austria.
   Da, corupția ucide…
   Prostia oare ce face?

   1. Nu am calatorit nici in Austria nici Cehia, nu prea stiu geografie.
    Am vazut la o emisiune TV despre statiunea Karlovy Vary.
    Este nasol sa nu prea ai bani de concediu, ca ar fi mult mai frumos sa calatoresc pe bune decat sa vad virtual la TV si la laptop.

 2. Pot sa-mi permit o sugestie pentru o noua serie? Complexul Amfiteatru din Olimp. Este in paragina, inca nu s-au startat lucrarile de renovare. Ma tem ca mare lucru nu va mai ramane din arhitectura originala. Daca la cladirile vechi mai exista o sansa pentru ca unele sunt monument istoric, la cele postbelice nicio speranta, ori demolate, ori mutilate de arhitecti fara vocatie. Macar un fotoreportaj sa ramana din poate cel mai reusit proiect din arhitectura romaneasca postbelica.

 3. La TV spuneau ca statiunea Karlovy Varyar fi in Austria, inseamna ca e langa granita.
  Eu nu ma uit la “seara buna din TelAviv” ca nu ii suport pe politicienii de la PSD si de la PMP.
  Nelu, nu mai pune intrebari copilaresti! Si nu mai hartui utilizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *