La apele sacre ale lui Hercule

Orașul Băile Herculane din Valea Cernei are o istorie de aproape 2000 de ani. Imperiul Roman, sub conducerea împăratului Traian, a introdus cultul balnear preluat de la greci, punând bazele unei stațiuni închinate zeului Hercule datorită proprietăților izvoarelor binefăcătoare descoperite aici. Astăzi, ea are privilegiul de a fi cunoscută drept unul dintre cele mai vechi locuri în care se găsesc băi climaterice și care a rămas încă fidel primei sale utilități. După Pacea de la Passarovitz din 1718, termele romane au fost resuscitate de către Imperiul Austriac, iar stațiunea a trecut printr-un proces de modernizare. Amprenta vizibilă a barocului austriac se datorează acestor intervenții care l-au făcut pe împăratul Franz Iosef să spună că Băile Herculane este „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. Acest review și-a pierdut demult ecoul. După trecerea celor două Războaie Mondiale și a epocii comuniste, soarta întregului loc s-a aflat în declin.

6 Replies to “La apele sacre ale lui Hercule”

  1. Chiar pacat de statiunea Baile Herculane cu cladirile aflate in paragina si de pericolul cu vipere. Putea sa fie cea mai frumoasa statiune din Europa, de altfel statiunea Carlo Vivari din Austria fiind similara a intrecut Baile Herculane, chiar si statiunea Postojna din Slovenia unde e si celebra pestera e mai frumoasa decat Baile Herculane.
    Cei de la televizor au dreptate: este vorba de Romania furata potrivit numelui emisiunii.
    Coruptia nu numai ucide oameni ci ucide si localitati.
    CORUPTIA UCIDE!

    1. Se scrie Karlovy Vary.
      Ești rudă cu Maria Grapini? Proasta aia cu “Seară bună din Tela Viv”?
      Karlovy Vary este în Cehia, nu în Austria.
      Da, corupția ucide…
      Prostia oare ce face?

      1. Nu am calatorit nici in Austria nici Cehia, nu prea stiu geografie.
        Am vazut la o emisiune TV despre statiunea Karlovy Vary.
        Este nasol sa nu prea ai bani de concediu, ca ar fi mult mai frumos sa calatoresc pe bune decat sa vad virtual la TV si la laptop.

  2. Pot sa-mi permit o sugestie pentru o noua serie? Complexul Amfiteatru din Olimp. Este in paragina, inca nu s-au startat lucrarile de renovare. Ma tem ca mare lucru nu va mai ramane din arhitectura originala. Daca la cladirile vechi mai exista o sansa pentru ca unele sunt monument istoric, la cele postbelice nicio speranta, ori demolate, ori mutilate de arhitecti fara vocatie. Macar un fotoreportaj sa ramana din poate cel mai reusit proiect din arhitectura romaneasca postbelica.

  3. La TV spuneau ca statiunea Karlovy Varyar fi in Austria, inseamna ca e langa granita.
    Eu nu ma uit la “seara buna din TelAviv” ca nu ii suport pe politicienii de la PSD si de la PMP.
    Nelu, nu mai pune intrebari copilaresti! Si nu mai hartui utilizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *