Templul Masonic de lângă Ateneu

Posted on

În 1890, după finalizarea Ateneului Român, arhitectul francez Albert Galeron a proiectat o casă în stil neoclasic pe fosta Str. Corabia nr. 2, actuala Str. Georges Clemenceau nr. 6. Este vorba despre Casa Zoe Slătineanu care, după 1977, a fost inclusă în ansamblul de clădiri menite să adăpostească noua „Casă de Modă”, o instituție înființată la dorința lui Nicolae Ceaușescu, care constatase că România nu are o casă de modă reprezentativă, capabilă să concureze cu instituții similare din Occident sau din țările socialiste.

2 Replies to “Templul Masonic de lângă Ateneu”

  1. Ce mult mă bucur că aţi putut avea acces la interioare! Exteriorul îl admiram de mult, şi, cunoscându-i istoria, mă întrebam cum vor fi arătând saloanele şi camerele. Casa respectivă a aparţinut Zoei Slătineanu, apoi a fost achiziţionată de către ruda sa prin alianţă, Alexandru Lenş Filipescu (din familia de origine franceză Linche de Moissac, la a cărei genealogie lucrez). I-a aparţinut cam 15 ani, până în vremea Primului Război mondial, când a fost vândută inginerului şi arhitectului V. Hălăceanu (1870-1917).
    Alexandru Lenş (1853-1938) a fost cel care a recurs la serviciile lui Galleron pentru a transforma clădirea într-un hôtel particulier în care să-şi poată expune colecţia de artă franceză (piese din perioada secolului XVIII şi Empire), şi-n care să poată oferi recepţii ; drept care a cerut o sală de ospeţe cu estradă şi o sală de recepţii cu o scenă pentru concerte sau spectacole de teatru în stilul celor de la Versailles şi Trianon). Decoraţia interioară a fost intenţionat aleasă mixt: dincolo de o faţadă Louis XVI, saloane Louis XV, un salon arab, altul egiptean, ş.a., cu o tuşă uşoară de Art Nouveau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *