În 1890, după finalizarea Ateneului Român, arhitectul francez Albert Galeron a proiectat o casă în stil neoclasic pe fosta Str. Corabia nr. 2, actuala Str. Georges Clemenceau nr. 6. Este vorba despre Casa Zoe Slătineanu care, după 1977, a fost inclusă în ansamblul de clădiri menite să adăpostească noua „Casă de Modă”, o instituție înființată la dorința lui Nicolae Ceaușescu, care constatase că România nu are o casă de modă reprezentativă, capabilă să concureze cu instituții similare din Occident sau din țările socialiste.
Templul Masonic de lângă Ateneu

Ce mult mă bucur că aţi putut avea acces la interioare! Exteriorul îl admiram de mult, şi, cunoscându-i istoria, mă întrebam cum vor fi arătând saloanele şi camerele. Casa respectivă a aparţinut Zoei Slătineanu, apoi a fost achiziţionată de către ruda sa prin alianţă, Alexandru Lenş Filipescu (din familia de origine franceză Linche de Moissac, la a cărei genealogie lucrez). I-a aparţinut cam 15 ani, până în vremea Primului Război mondial, când a fost vândută inginerului şi arhitectului V. Hălăceanu (1870-1917).
Alexandru Lenş (1853-1938) a fost cel care a recurs la serviciile lui Galleron pentru a transforma clădirea într-un hôtel particulier în care să-şi poată expune colecţia de artă franceză (piese din perioada secolului XVIII şi Empire), şi-n care să poată oferi recepţii ; drept care a cerut o sală de ospeţe cu estradă şi o sală de recepţii cu o scenă pentru concerte sau spectacole de teatru în stilul celor de la Versailles şi Trianon). Decoraţia interioară a fost intenţionat aleasă mixt: dincolo de o faţadă Louis XVI, saloane Louis XV, un salon arab, altul egiptean, ş.a., cu o tuşă uşoară de Art Nouveau.
Mulțumesc pt informații, foarte interesant articol !