Societatea Comercială Aversa S.A.

În anul 1882, pe un teren din fostul „Câmp al Moșilor” din „gura Oborului” a luat ființă un mic atelier de forjă sub proprietatea unui german stabilit în România în 1881 care a pus bazele firmei „ERNEST CIREAK ȘI FII”. Activitatea atelierului s-a dovedit a fi rentabilă în condițiile unor factori economici și sociali favorabili, profiturile obținute de patron permițându-i acestuia lărgirea ulterioară a activității. Piața avantajoasă caracterizată prin numeroase comenzi și creșterea ofertei forței de muncă au condus în timp la înființarea și a unei turnătorii, numărul muncitorilor ajungând la aproximativ 200 de oameni.

În 1912, conducerea firmei a fost preluată de Dumitru Voinea, ginerele fostului patron Ernest Cireak. Menținerea pieței și a forței de muncă avantajoase fac să crească profiturile firmei, iar noul patron a mărit capitalul investit astfel încât, în scurt timp, pe str. Baicului a apărut un nou atelier de reparat material rulant, mărind astfel și numărul de angajați.
La începutul primului război mondial un segment al fabricii s-a mutat împreună cu o parte din muncitori la Iași, unde a funcționat până la sfârșitul războiului.

Schimbarea patronului și a unei mări părți a obiectivului de activitate a produs schimbarea corespunzătoare a firmei. Astfel, în anul 1920 a apărut firma cu numele noului patron „DUMITRU VOINEA – FABRICA DE MAȘINI ȘI TURNĂTORIE”.

Dezvoltarea fabricii a continuat, luând ființă și o sucursală la Râșnov, cu sediul la Brașov. În noul cadru legislativ, firma și-a schimbat numele, devenind societate pe acțiuni și ulterior societate anonimă pe acțiuni: Întreprinderile Metalurgice Dumitru Voinea SAR.

În perioada premergătoare și în timpul celui de al doilea război mondial, firma a înlocuit producția civilă cu aceea de război, executând piese de mitralieră, branduri, bucătarii de campanie, răngi, corpuri de bombe etc.

La terminarea războiului, odată cu anularea comenzilor de război, firma a revenit la producția civilă. Principalele produse civile, executate de fabrica Dumitru Voinea până la război și după aceea erau: valțuri, ciocane mari, uruitori de știuleți, site plane, filtre pentru mori, descojitori de grâu, valțuri pentru măcinat, mașini pentru egrenat bumbac, prese de ulei, cântare terezii, basculă pod rulant, radiatoare, reducții, distribuitoare de gaze transmisii, console, pompe de tip „FACLA” și „DUPLEX”, grape, treierători, diverse piese turnate și forjate, reparații de material rulant.

În anul 1945, adunarea generală a acționarilor a hotărât ca pe fondul de capital al vechii societăți anonime pe acțiuni și a fabricii din București să se constituie o nouă societate anonimă pe acțiuni, cu aproape aceiași acționari. Noua societate s-a despărțit de sucursală sa din Brașov care a devenit întreprindere distinctă. Întreprinderea din București a funcționat sub firma „FABRICA DE MAȘINI ȘI TURNĂTORIE DUMITRU VOINEA”.

În anul 1948, la 11 iunie, ca efect al Legii nr. 119, ambele întreprinderi au fost naționalizate, devenind proprietatea statului. Conform inventarului efectuat cu acest prilej, întreprinderea avea 229 utilaje cu un grad de uzură fizică de 60% și morală de 80%. La aceeași dată, producția firmei se realiza într-o secție de turnătorie, secția prelucrătoare cu două ateliere de strungărie grea și strungărie ușoară. De asemenea, firma avea ateliere de lăcătușerie, sudură, tinichigerie, sablaj, cântare, bascule, batoze, vopsitorie.
Trecând în proprietatea statului, la 11 iunie 1948, firma a devenit unitate economică de stat sub denumirea de „UZINELE METALURGICE VASILE ROAITĂ”. Această denumire s-a păstrat până în septembrie 1964 când a luat numele de „ÎNTREPRINDEREA DE POMPE AVERSA”.

În următorii ani, Aversa s-a extins de câteva ori prin comasarea cu alte întreprinderi și uzine. Vârful producției a fost atins în 1977, când cei peste 3800 de angajați au realizat peste 75.500 de pompe. În anii 1980, situația întreprinderii s-a înrăutățit, chiar dacă peste 80% din producție a mers către export, începeau să fie acumulate datorii. După 23 noiembrie 1990, nou numita S.C. Aversa S.A. a trecut prin mai multe privatizări eșuate.

Până în 2012, la declararea falimentului, Aversa era unul dintre cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei. Din ianuarie 2017, producția fabricii a fost oprită, începând numeroase procese şi planuri de a folosi terenul în dezvoltări imobiliare, gândite de canadianul Michael Topolinski, actualul proprietar. Astăzi, fosta fabrică este complet distrusă şi la un pas de demolare.

Foto: Alex Iacob & Axelanti

Surse: https://industrializarearomaniei.blogspot.com/2017/08/intreprinderea-de-pompe-aversa-din.html
http://www.cdep.ro/interpel/2005/i574A.pdf
https://www.capital.ro/exclusiv-o-celebra-fabrica-prin-care-au-trecut-zeci-de-mii-de-rom.html
https://www.profit.ro/must-read/omul-de-afaceri-canadian-michael-topolinski-lanseaza-planul-pentru-constructia-unui-ansamblu-rezidential-si-de-de-birouri-de-pana-la-27-etaje-pe-terenurile-aversa-17506256

6 Replies to “Societatea Comercială Aversa S.A.”

  1. Salut, ai reusit sa intrii prin spate? Sau prin fata, ultima data cand am trecut pe acolo era un paznic in fata

  2. Victoria Dragu Dumitriu are o convorbire cu o urmașă a familiei Voinea într’una din cărțile recente ale dumneaei. Se vorbește și despre fabrică.

  3. Salut! Am fost de mai multe ori acolo. Odata am intat fara probleme intr-o dupamiaza, doar sa vad cum e.
    A doua oara la fel, fara nici o problema, insa acum o saptamana ne-au prins. Se pare ca au sporit paza in ultimele saptamani. O sa mai incerc in cateva zile. Apropo, poti intra pe langa Veranda, trebuie sarit un gard de vreo 1.5m.

  4. Au montat camere de luat vederi in zona si au marit paza. Totodata au inchis si in spate, au sudat o usa de fier peste gaurile din gard.. se pare ca nu mai poti intra asa usor

  5. Am incercat sa intru saptamana trecută, dar am fost prinsa de agentii de la BGS imediat pentru ca au montat camere peste tot. Cei de la BGS mi-au spus ca au instructiuni clare sa retina toti trecatorii, sa sune la politie si sa faca plangere, sa depuna acuzatii. Mi a luat o ora sa i conving sa ma lase sa plec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *