Cu ocazia inaugurării Palatului Camerei de Comerț și Industrie, regele Carol I declara în 1911: „Urez Camerei de Comerț și Industrie din Capitală să fie pildă neclintită și că muncă ei pe câmpul economic, de-a pururea inspirată de interesul general al țării, să fie spornică și rodnică.”
După peste un secol, care a cuprins două războaie mondiale și alte două cutremure devastatoare, clădirea în stil neoclasic francez, construită între anii 1906-1912 conform planurilor arhitectului Ștefan Burcuș, rămâne un punct de referință în peisajul arhitectonic din centrul Bucureștiului. Fațada monumentală decorată de Emil Wilhelm Becker, sculptorul Casei Regale a României, domină prin figurile alegorice care simbolizează industria și comerțul.
Începând cu anul 1955, palatul a devenit sediul Bibliotecii Centrale de Stat – Biblioteca Națională a României, iar în 2008 clădirea a fost retrocedată proprietarului de drept, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București. Astăzi, aici se închiriază spații pentru diverse evenimente, concerte, expoziții sau târguri, însă palatul monument istoric necesită intervenții de restaurare și consolidare.
Unul dintre elementele arhitectonice deosebite care mi-au atras atenția este scara în spirală, pe care urcau toți cei din conducere, inclusiv Majestatea Sa, de vreme ce liftul urma să fie montat abia în 1926. În cadrul evenimentelor organizate aici, accesul la scară a fost de cele mai multe ori restricționat. Iată mai jos câteva imagini cu una dintre piesele de rezistență ale acestui minunat palat.







Foto & Text: Alex Iacob