Hilton Garden Inn

Palatul Societății de Asigurări „Naționala”, situat pe Strada Doamnei, nr. 12, din București, a fost construit în anul 1882 de arhitectul ungur Adolf Láng. Inițial, acesta a avut doar un etaj și a fost înălțat ulterior. Procesul de supraînălțare a schimbat mult vechiul sediu, însă casa scării cu decorațiile ei au rămas intacte. De asemenea, la săparea fundațiilor au fost descoperite în subteran picturi murale înfățișând „imagini cu sfinți”. În 2013, când am explorat interiorul clădirii, nu am găsit urme ale acestor fresce. Cel mai probabil, ele au fost acoperite în cursul renovărilor. Atunci am descoperit doar un spațiu abandonat supus unor decizii neclare de restaurare, fiind propusă chiar demolarea construcției în scopul refacerii identice a acesteia.

De departe, casa scării din interiorul Palatului Societății de Asigurări „Naționala” mi s-a părut una dintre cele mai spectaculoase interioare pe care le-am văzut în imobilele abandonate. Am cercetat tot ce aveam la dispoziție pentru a afla mai multe despre ce s-a petrecut aici. Am găsit clădirea în planul cadastral din 1911, având aceeași curte interioară pe care am văzut-o în cursul explorării, iar căutând după adresă în cartea abonaților de telefoane din București (1937) am fost uimit să aflu câte magazine, firme și sedii au existat aici. În 1937, aici puteai găsi agenți oficiali de la Bursă, avocați, blănăria Klar Iosef & Fiu, magazinul de brânzeturi Lica, o brutărie, un magazin de perdele, trei cerealiști, croitoria Broadwey Schwartz, magazinul de cuie Costinescu, drogueria Tetu Dionisie, WARNER BROS First National și alte câteva asociații și firme de transport. Toate acestea coexistau în aceeași clădire alături de societatea de asigurări.

Vestea bună a apărut la începutul anului 2018, odată cu deschiderea hotelului Hilton Garden Inn în locul fostului palat al societății. Din vechiul interior pe care l-am fotografiat în 2013 am mai putut recunoaște doar casa scării și intrarea din strada Doamnei. În rest, monumentul istoric de categoria B a trecut prin transformări majore. Astfel, sălile și camerele spațioase au fost compartimentate, spațiul curții interioare a fost și el modificat, fiind îmbrăcat în sticlă și metal. Fațadele, în schimb, au fost păstrate. Mai mult, o structură metalică solidă le consolidează de la parter până la ultimele etaje.

Așa cum am menționat, în afară de fațade, casa scării și intrarea dinspre strada Doamnei, restul spațiului din fostul palat al Societății de Asigurări „Naționala” a fost adaptat cerințelor unui hotel de 4 stele. Mai jos se află mai multe fotografii before & after din 2013 și, respectiv, 2019.

Text & Foto: Alex Iacob

3 Replies to “Hilton Garden Inn”

  1. Spectaculos! Va felicit pentru pasiunea cu care puneti in valoare istoria vechilor cladiri,fie din Bucuresti,Herculane,Ardeal si de peste tot! Sunt urme de istorie scoase din uitare! Felicitari!

  2. Era si cazul.
    Au inceput in sfarsit si lucrarile de reabilitare a fostului cazino din Constanta monument istoric pentru a fi salvat de la paragina.
    Lucrarile functioneaza si acum in ciuda pandemiei de coronavirus si a starii de urgenta din 16 martie pana in 15 mai.
    Schelele deja sunt montate, si imaginile au fost difuzate la stiri.
    Ar trebuie reabilitate monumentele sa atraga foarte multi turisti, macar la anul cand va disparea coronavirusul in lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *