Casa Arion – Van Saanen

Posted on

Arhitectul francez Paul Gottereau, cunoscut pentru clădirile emblematice din București precum Palatul CEC, Palatul Cotroceni sau Biblioteca Centrală Universitară, și-a construit propria casă în 1889 pe fosta stradă Corabia, nr. 9, actuala Georges Clemenceau, stradă care, de-a lungul timpului, a purtat mai multe denumiri, dar și numerotări diferite.

Pe arhivadearhitectura.ro găsim informațiile conform cărora Paul Gottereau și-a mutat reședința în imobilul alăturat, construit tot de el, iar vechea casă a vândut-o familiei C.C. Arion, locuită ulterior și de arhitectul Edmond Van Saanen Algi, cunoscut pentru proiectarea Palatului Academiei de Studii Economice (ASE) și al Palatului Telefoanelor.

O altă sursă identifică imobilul din strada Clemenceau nr. 9 drept sediul istoric al Partidului Național Țărănist din perioada interbelică până la interzicerea activității acestuia în 1947.

„Aici își avea sediul ziarul Dreptatea și tineretul național-țărănist. Iuliu Maniu și Ion Mihalache se întâlneau cu liderii partidului într-o frumoasă sală de conferințe. În triștii ani de după război, tot în acest loc, se acorda sprijin celor persecutați de comuniștii deveniți din ce în ce mai agresivi, în acest loc refugiindu-se și participanții de la manifestația din 8 noiembrie 1945. Tot aici, întors dintr-un turneu din Ardeal, Corneliu Coposu va fi arestat de către Securitate în iulie 1947, în ziua înscenării de la Tămădău.” (Asociatia “CLUBUL NATIONAL TARANIST – PNTCD”)

Este foarte posibil ca cele două surse indicate să se refere la aceeași casă situată pe strada Clemenceau nr. 9, trecută în planul cadastral din 1911 cu numele C. Arion, noul proprietar. Clădirea alăturată de la nr. 7 se află și ea într-o stare avansată de degradare, însă ea nu face subiectul acestui articol.

Text & foto: Alex Iacob

One Reply to “Casa Arion – Van Saanen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *