Palatul Banloc-Goodrich (update 2021)

Posted on

Palatul Banloc-Goodrich din Calea Victoriei nr. 218 a fost realizat între 1943-1946 după planurile arhitectului Octav Doicescu pentru a adăposti sediul Societății „Banloc-Goodrich“, producător de anvelope de calitate în România.

Doicescu a abordat o manieră modernistă, oferind individualitate clădirii prin inserarea elementelor clasice, aspect asimilat ulterior cu clasicismul epurat, de sorginte realist-socialistă. Palatul pare compus din trei corpuri, două laterale, cu patru etaje, și unul central, mai retras și mai înalt cu trei etaje. Este caracterizat de grija față de atingerea unei funcționalități optime pentru activitățile de birou și îmbunătățirea calității spațiului de lucru pe baza unei organizări raționale.

Mai multe informații și fotografii despre cum arăta clădirea în 2016, când am explorat-o pentru prima dată, puteți găsi în linkul de mai jos.

De reținut că Palatul Banloc-Goodrich a fost propus pentru viitorul sediu al Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, care va avea scopul de a prezenta și promova istoria, cultura și tradițiile comunităților evreiești în contextul proceselor de modernizare a României. Acest lucru se va întâmpla, probabil, în cursul anului 2024, după ce imobilul va trece în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (sursă).

Foto & text: Alex Iacob

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *