Casa Ștefan Minovici

Posted on

Clădirea somptuoasă din strada Popa Rusu a făcut parte din zestrea soției lui Ștefan Minovici, fratele medicului legist Mina Minovici și a profesorului Nicolae Minovici.

Vila de sfârșit de secol al XIX-lea din strada Popa Rusu, numărul 24, este situată într-o plasă de străduțe aproape neschimbate în rânduiala lor de peste 100 de ani. „Din cele cu patru fațade în stil neoclasic, retrasă de la stradă, într-o curte cu arbori bătrâni. Prin anii 1950-1960, aici au fost redacția revistei Cultul Mozaic și o bibliotecă a comunității evreiești. Apoi, mica firmă a dispărut, vila cu luminator și-a schimbat stăpânul, a fost restaurată, vopsită într-un ocru la modă, din care se detașau ornamentele, multe și bogate, balcoane, stâlpi, baluștri, vase, toate zugrăvite în alb. Prețul plătit? Copacii din grădină, scoși din rădăcini. Și anul construcției, scris în cifre romane, MDCCCXCIV, șters de pe fronton (…) stilul casei fiind eclectic, cu un repertoriu decorativ preluat din stilul Ludovic al XVI-lea. Astfel restaurată, după un timp, casa a fost din nou părăsită, ca atâtea altele în București, probabil în așteptarea finalului unui proces sau, după unii investitori fără scrupule, în așteptarea nimicirii. E uluitor cât de repede se degradează o casă abandonată.” ( Victoria Dragu Dimitriu, Doamne și Domni la Răspântii bucureștene – Cu Mărgărita Iuca și Ecaterina Iuca la Răspântia de la Popa Rusu, Ed. Vremea, București, 2008, p. 283)

În iulie 1892, Dumitru T. Dobrescu, profesor de limbile română, greacă și latină la Seminarul Nifon, primea autorizație pentru construirea casei din strada Popa Rusu, numărul 18 (actual 24). Planurile au fost semnate de arhitectul R. Nedelescu. Pe 18 septembrie 1904, Victoria, fiica profesorului Dumitru T. Dobrescu și a Teodorei (n. Mironescu), s-a căsătorit cu Ștefan Minovici. Această proprietate din București, împreună cu moșia de la Morăști, județul Argeș, unde, în 1928, soții Minovici vor construi o reședință de vacanță, făceau parte din zestrea Victoriei Dobrescu.

Astăzi, în loc să se afle în lista monumentelor istorice, poate fi găsită în rubrica anunțurilor de închiriere. În interior sunt urme de încercare de renovare. Dar munca a fost abandonată din anumite cauze. Altcineva să se ocupe de povara bietului proprietar.

Sursă: arhitectura-1906.ro

21 Replies to “Casa Ștefan Minovici”

  1. Excelente fotografii! stiu casa, am trecut de multe ori prin fata ei dar nu banuiam
    un asa interior …La un moment dat, dupa 89 era chiar locuita.Mare pacat daca s-ar pierde.
    La multi ani !

  2. Excelente fotografii! stiu casa, am trecut de multe ori prin fata ei dar nu banuiam
    un asa interior …La un moment dat, dupa 89 era chiar locuita.Mare pacat daca s-ar pierde.
    La multi ani !

  3. Buna ziua! Stiti cumva care este statutul actual al vilei? Este disponibila pentru vanzare/inchiriere? Sau aveti idee unde as putea afla aceste informatii? Multumesc!

    1. In prezent imobilul aparține Asociației Medicale Române careia i-a fost donata in 1965 de Victoria Minovici. Din 2013 este inscrisa in lista monumentelor istorice si pentru o vreme a fost disponibila pentru inchiriere contra renovare.

  4. Pentru mai multe info
    Radu C . ,Președintele Fundației Miracol ,tel. 0728781122 ,a obținut toate avizele de restaurare.
    Conducerea AMR, Dr. Paula Perlea,noua Președinta ,refuza orice implicare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *