Pe acoperișul fostului sediu al Centrului de Informatică și Documentare

Piața Revoluției văzută de pe acoperișul fostului sediu al Centrului de Informatică şi Documentare din Imobilul Kreţulescu. 

“Un neavizat care a auzit sau aude pentru prima oară de Centrul de Informatică şi Documentare a D.S.S.-ului (Direcția Securității Statului), poate rămâne cu impresia falsă că el este doar un compartiment al D.G.T.O. (Direcția Generală Tehnico-Operativă). În realitate C.I.D.-ul era cel mai secret şi mai bine păzit instrument al Securităţii. Până la data de 22 Decembrie 1989, C.I.D.-ul ocupa etajul II şi III al blocului situat pe Calea Victoriei, lângă biserica Creţulescu şi era condus de Colonelul Nicolici. Datat cu tehnică de vârf în domeniul informaticii, el era deservit de specialişti care dovedeau nu doar o competenţă profesională ieşită din comun, ci în mod deosebit în ataşamentul fără echivoc faţă de tiranii Ceauşescu. 
Consecvent pasiunii sale de a se ocupa nemijlocit de organizarea şi coordonarea Serviciilor Secrete ale Securităţii, Nicolae Ceauşescu, a înţeles perfect importanţa unui astfel de centru pentru realizarea planurilor sale în domeniul spionajului, contraspionajului şi în mod deosebit pentru îngenunchierea poporului român. În memoria calculatoarelor C.I.D.-ului, se regăsesc vastele reţele de spionaj organizate de serviciile secrete ceauşiste în strânsă cooperare cu cele ale K.G.B.-ului, pe toată suprafaţa planetei. 
În cercurile unor exofiţeri de securitate din Bucureşti se spune că la etajul III al clădirii de la aşa-zisa menţionată mai sus, funcţiona aşanumitul “Calculator General” în memoria căruia se regăseau reţelele lucrătorilor, informatorilor şi colaboratorilor Securităţii, disimulaţi în rândul colectivelor de cetăţeni din uzine, fabrici, întreprinderi, instituţii şi organizaţii. Aceste reţele, integrate în cadrul unui mecanism extraordinar de bine pus la punct, asigurau succesul acţiunilor de intoxicare a conştiinţelor şi de manipulare a maselor de cetăţeni în scopul menţinerii unui control permanent asupra poporului.” (sursa: procesulcomunismului.com)

Foto: Alex Iacob

23 Replies to “Pe acoperișul fostului sediu al Centrului de Informatică și Documentare”

 1. Sa nu-l duci pe Smiley si acolo: Cand o sa vada Muzeul de Arta o sa spuna perplex ca a trecut de multe ori pe acolo dar nu-si inchipuia ca exista. In alta ordine de idei, s-a strecurat o greseala de tehnoredactare in text: Colonelul se numeste Nicolici.
  Faine poze, felicitari!

 2. Sa nu-l duci pe Smiley si acolo: Cand o sa vada Muzeul de Arta o sa spuna perplex ca a trecut de multe ori pe acolo dar nu-si inchipuia ca exista. In alta ordine de idei, s-a strecurat o greseala de tehnoredactare in text: Colonelul se numeste Nicolici.
  Faine poze, felicitari!

 3. Frumoase poze. La tine este atat de bun aparatul ? Sau ai mai evidentiat niste chestii cu niste programe?

  Ps Pot sa preiau una dintre pozele tale?
  Aia cu multe masini pe Victoriei.

 4. Frumoase poze. La tine este atat de bun aparatul ? Sau ai mai evidentiat niste chestii cu niste programe?

  Ps Pot sa preiau una dintre pozele tale?
  Aia cu multe masini pe Victoriei.

 5. Multumesc! da, aparatul isi face treaba foarte bine, iar apoi corectez ce consider de cuviinta in anumite programe. Sigur, poti sa folosesti imaginea in scopuri noncomerciale si cu semnatura ei.

 6. Multumesc! da, aparatul isi face treaba foarte bine, iar apoi corectez ce consider de cuviinta in anumite programe. Sigur, poti sa folosesti imaginea in scopuri noncomerciale si cu semnatura ei.

 7. Am o prezentare la un simpozion la Chisinau. Am sa folosesc in ppt imaginea panoramata a pietei daca nu ti-e cu suparare. Stii ca las semnatura la locul ei 🙂

 8. Am o prezentare la un simpozion la Chisinau. Am sa folosesc in ppt imaginea panoramata a pietei daca nu ti-e cu suparare. Stii ca las semnatura la locul ei 🙂

 9. Iti spun eu ca nu era niciun atasament. Iarna lucrau cu cojocul pe ei, cu caciula pe cap si cu manusile pe maini fiindca se primise ordin de la Partid sa faca economie si ei erau primii care trebuiau sa dea “exemplu”. Numai in sala serverelor se asigura caldura. Toata lumea gandea ca Ceausescu n-o mai duce mult (se stia ca e bolnav) si dupa el o sa vina o alta conducere care sa schimbe ceva.

  Plus ca au vrut sa-i omoare la Revolutie, cand Armata a tras cu tunurile de pe tanc in cladire in noaptea de 22-23 si a distrus tot etajul 2. Teroristii au instalat simulator in turla bisericii Kretzulescu si amaratii aia de racani de pe tancuri au crezut ca se trage in ei din cladire. Nici macar nu stiau ce e acolo.

  Relevant pentru discutie e episodul filmat “Noaptea Generalilor” (youtube), cand generalul Iulian Vlad cere sa fie protejat obiectivul de la Kretzulescu, obiectiv vital pentru tara.

  Dupa 25 decembrie, cand au intrat sub comanda Armatei, li s-au luat toate bazele de date (la ordinul lui Gelu Voican Voiculescu si al gen. Militaru de la Armata). Se spune ca s-au dat la toata lumea: si la americani si la rusi ca sa nu se supere nimeni. S-au restituit dupa un timp, dar deja nu mai conta fiindca economia Romaniei oricum urma sa fie distrusa (primele masuri fiind luate chiar de guvernul Petre Roman, instalat in acele zile de dupa Revolutie).

  Restul sunt legende. Retea, colaboratori etc… nu mai prezinta nicio importanta azi. Ultimul comandant al C.I.D, lt. col. Dan Nicolici, a murit in 1997. Tot fondul de mape, dosare, microfilme etc… a fost transferat la CNSAS si au devenit publice.

  Un singur lucru trebuie remarcat: ofiterii au fost cu adevarat niste profesionisti de exceptie. Multi dintre ei au astazi business-uri de zeci de milioane de dolari in sectorul IT, dezvoltate dupa anii 2000. Probabil nu se va sti niciodata trecutul lor, fiindca n-au facut politie politica si activitatea lor dinainte de 1989 nu face obiectul legilor in vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *