Pissotta de pe str. Tudor Arghezi

În Veneția există sute de astfel de colțare din piatră, cărămidă sau metal. Majoritatea se află în colțurile întunecate ale străzilor sau pe lângă zidurile bisericilor și se numesc gobbe antibandito sau pissotte. Se pare că elementele arhitecturale urbane au avut rolul de a împiedica criminalii să se ascundă după colțurile caselor și pe străzile întunecate ale orașului într-o perioadă în care iluminatul public nu exista încă. Conform unei alte interpretări, colțarele au fost create pentru a igieniza orașul, descurajând trecătorii să urineze în colțurile retrase ale clădirilor, pentru a nu risca să-și ude proprii pantaloni și pantofi.

În București am întâlnit un astfel de colț venețian pe strada Tudor Arghezi, între clădirile de la numerele 15 și 17. Mai ales pentru că se află în proximitatea unei intrări, pissotta bucureșteană a fost alegerea potrivită care a îndeplinit nevoile de igienizare și protecție. Astfel, Bucureștiul a câștigat un colț de stradă mai curat și mai sigur.

Iată câteva exemple din Veneția:

Sursă foto 4 & 5: www.ytaba36.files.wordpress.com
Foto & text: Alex Iacob

2 Replies to “Pissotta de pe str. Tudor Arghezi”

  1. În poza nr. 3 au GĂSIT un colț pentru urinat.
    Mai exista astfel de RIDICĂTURI la CLĂDIRILE vechi la colȚul PORȚII pentru a nu se distruge zidul CÂND este lovit de roata unei CĂRUȚE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *