Casa Dimitrie Petrescu

La intersecția dintre Strada Berzei și Calea Griviței se află o casă care a scăpat de demolările abuzive din 2013. Este vorba despre Casa Dimitrie Petrescu, construită la sfârșitul secolului 19, în stil neoclasic francez. Astăzi, monumentul istoric este abandonat și se află într-o stare avansată de degradare.

Despre Dimitrie Petrescu nu știm multe lucruri. Puțin probabil să fi fost vorba de tatăl scriitorului Cezar Petrescu, inginer, agronom și profesor la Școala Practică de Agricultură de lângă Roman. Din lipsă de date, las fotografiile să vorbească despre această casă și, dacă aveți mai multe informații și surse, sunteți bineveniți să aduceți completările mult dorite.

UPDATE: Vezi articolul despre povestea casei Dimitrie Petrescu

Din anii ’70 până la Revoluție, la parter a fost o alimentară. Alături a funcționat cinematograful Cultural/Model cunoscut în anii Primului Război Mondial sub numele de cinema Grivița, unul dintre primele cinematografe bucureștene despre care puțini își mai aduc aminte. După ’90, în Casa Dimitrie Petrescu a funcționat circa financiară pentru Sectorul 1. (Sursă: Belkine Gabriel)

Casa construită pe o suprafață de 2000 mp, cu 30 de camere și 8 băi este scoasă la vânzare pe sothebysrealty.ro la prețul de 1.700.000 euro.

Foto & text: Alex Iacob

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *