Parcelarea Halfon

Parcelarea Halfon din Șoseaua Kiseleff 55-57 este strâns legată de numele arhitectului Duiliu Marcu și, totodată, ea poartă numele unei familii recunoscută pentru contribuția adusă vieții culturale a comunități evreiești de rit spaniol din București. 

Nissim Raphael S. Halfon (1882-1955) a fost unul dintre cei patru fii ai lui Solomon Nissim Halfon (1854-1922), care a continuat tradiția conducerii comunității sefarde bucureștene, familia Halfon fiind cunoscută pentru contribuția adusă vieții culturale a comunității, prin participarea activă la dezvoltarea sistemului de școli evreiești. 

În data de 22 mai 1922, arhitectul Ștefan Burcuș depunea în numele lui Raphael Halfon, noul proprietar al terenului din Șoseaua Kiseleff nr. 55-57, o solicitare pentru autorizația de construire a unui ansamblu de cinci clădiri dispuse simetric, pe o suprafață totală de maximum 1236mp, formată din Corpul A-duplex (209,80mp x 2), Corpurile B și C (205mp) și Corpurile D și E (223,15mp). Stilistic, grupurile duplex A, B-C și D-E au fost realizate în pereche și poziționate în oglind, toate fiind încadrate în beaux-arts academist de la Paris. 

Nu se cunosc numele tuturor proprietarilor sau chiriașilor inițiali ai imobilelor, însă bibliografia dedicată arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966) consemnează faptul că acesta a locuit aici în perioada interbelică, iar documentele de arhivă au scos la lumină implicarea sa în proiectarea unor dependințe de pe parcelarea Halfon, precum realizarea unui garaj pentru un automobil și împrejmuirea parcelei B.

Astăzi, Parcelarea Halfon este parțial restaurată și se alătură altor imobile din București care completează lista valoroasă a moștenirii comunității evreiești.

Surse: Arhiva P.M.B., dosar 188/1922, www.duiliumarcu.blogspot.ro

Foto & text: Alex Iacob (articol preluat de pe merg.în)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *