Crematoriul Cenușa

Crematoriul Cenușa din București a fost construit după un proiect al arhitectului Duiliu Marcu. Construcția situată pe o colină din Parcul Tineretului a început în 1925, cu sprijinul Primăriei Capitalei, la inițiativa Societății Cenușa. În trei ani avea să fie inaugurat primul crematoriu dintr-un stat cu o populație majoritar ortodoxă.

4 Replies to “Crematoriul Cenușa”

  1. Multumiri! Formidabil! E prima oara cand vad fotografii din interior. Acum vreo zece ani, am incercat, din rondul din fata, sa pozez doar cladirea si am intrat in conflict cu paznicii.

  2. Ceremonialul se desfasura destul de repede, cosciugul cu decedatul era asezat in centru, intre cele patru coloane si in muzica simfonica, acesta cobora incet cu un lift, deasupra inchizandu-se placile metalice sub forma de capace. Jos, cosciugul era luat cu un carucior si decedatul introdus intr-un cuptor care avea niste fante acoperite cu o sticla termoizolanta, in caz ca se dorea sa se vada incinerarea propriu-zisa . Nu era recomandabil aceasta pentru cei slabi de inger, pentru ca , sub actiunea flacarilor , corpul putea sa se contorsioneze, simuland miscarea ca si cum decedatul ar vrea sa se ridice…Ulterior era inmanata cenusa , intr-o urna banala de tabla neagra, aproximativ 20 cm inaltime, cu un capac primitiv din tabla, care se fixa prin presare cu mana , , Urna continea cenusa precum si cateva fragmente de cativa cm de materie osoasa. Pacat ca monumentul nu este reabilitat, avand in vedere caracterul sau istoric si de ce nu frumusetea constructiei in sine . Sunt crestini ortodocsi care prefera incinerarea…Inainte de 1989, anumite persoane din partid , in general se incinerau in momentul decesului , acest aspect intarind conceptia de ateu a comunistului decedat, desi ei in realitate erau crestini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *