MAUSOLEUL CANTACUZINO

Posted on

Cimitirul Bellu, probabil cel mai cunoscut din România, poate fi considerat un adevărat muzeu în aer liber datorită numeroaselor monumente funerare semnate de artiști și arhitecți cu renume. Unul dintre acestea este mormântul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino poreclit „Nababul”, cel mai bogat român de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Descendent direct al domnitorului Constantin Brâncoveanu, primar al Bucureștiului și de două ori prim-ministru al țării, Grigore Cantacuzino este unul dintre oamenii care s-au implicat activ în cultura, administraţia şi economia românească şi a cărui moştenire continuă să dăinuie prin adevărate bijuterii arhitectonice. Din banii de care dispunea, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care adăpostește în prezent Muzeul Național „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Bușteni, în prezent muzeu, și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit și “Micul Trianon”, în prezent în ruină.

La acestea se adaugă și Mausoleul din Cimitirul Bellu, realizat de arhitectul Ion Mincu care, împreună cu Monumentul funerar al generalului Iacob Lahovary, Mausoleul familiei Ghica și Mausoleul fraților Gheorghieff, a reușit să sintetizeze toată experiența formării unui stil național romînesc în arhitectură.

Monumentul dedicat familiei Cantacuzino, în forma unui trunchi piramidal, masiv, cu aspect de fortăreață, surmontat de o cupolă conic-concavă, a inspirat planul construcției Crematoriului Cenușa din Parcul Tineretului.

Deasupra intrării, în arc semicircular, o panoplie din bronz prezintă o defilare de scuturi heraldice cu numele strămoșilor, un arbore genealogic care pornește din secolul al XVI-lea, de la Mihail Cantacuzino (poreclit Șeitanoglu, Fiul Satanei în turcește).

Interiorul criptei este decorat în mozaic poleit cu aur. Chipurile de sfinți și decorațiunile cu blazoane îmbogățesc parterul și subsolul monumentului unde se află înmormântați mai mulți membri ai familiei Cantacuzino.

Maximilien Caradja Johnson, unul dintre moștenitorii familiei, face un apel adresat direct coproprietarilor mausoleului (mulți dintre ei fiind necunoscuți) în vederea deschiderii procedurilor de restaurare, cu intenția de a introduce monumentul istoric în circuitul turistic. Este nevoie de acordul tuturor celor 10 proprietari pentru ca acest lucru să devină realitate.

Surse: bercenidepoveste.ro

Foto: Alex Iacob

Support our independent journalism platform with a donation:

Transfer Revolut – Link: revolut.me/reptilianul

Transfer Revolut – Cont IBAN: RO45 BREL 0005 5044 1157 0100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *