Casa Braikoff

Posted on

Clădirea situată la intersecția dintre străzile Georges Clemenceau (fosta Corabia) și Episcopiei a fost construită după mulți ani de negocieri cu primăria, care se temea de murdărirea zonei prin comerțul care s-ar fi desfășurat la parterul ei. 

Planurile din 1891 ale clădirii din actuala stradă Georges Clemenceau nr. 2 au fost semnate de arhitectul elvețian John Elisee Berthet pentru olandezul Jean Braikoff, un afacerist mutat inițial în Rusia și apoi în România, care lucra în domeniul antreprizei căilor ferate. El și familia lui au locuit în câteva apartamente, în timp ce restul imobilului a fost închiriat inclusiv Ministerului Justiției, care a stat aici câțiva ani.

După naționalizarea din timpul regimului comunist, casa Braikoff a găzduit Institutul de Modă IMOD. Această instituție a fost înființată la dorința lui Nicolae Ceaușescu, care constatase după câteva vizite în Occident, dar și în alte țări socialiste, că România nu are o casă de modă reprezentativă. Moda în România era un sistem organizat și centralizat, noțiunea de designer vestimentar nu exista, iar atelierele de creație își desfășurau activitatea în întreprinderile de confecții unde se concepeau modelele pentru prezentări la târguri și expoziții. Modelele erau create sub îndrumarea unor specialiști din cadrul unui departament ce funcționa în cadrul centralei, iar ulterior s-a creat acest institut de modă, care s-a ocupat de studii și cercetare, unde se efectuau rapoarte de tendințe.

Casa Braikoff adăpostește la primul etaj un dormitor foarte spațios, cândva un birou ocupat în anii ’70 de Întreprinderea Electronum, care are plafonul pictat. Încadrată de un rând de casetoane din stuc bogat ornamentate și având fiecare în centru câte o rozeta, scena pictată reprezintă un cer pe care zboară zglobiu patru putti, mai multe păsări și fluturi. Pictura, retușată foarte mult după 1957, este probabil realizată în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, de un artist influențat de decorația murală franceză și care cunoștea bine legile perspectivei plafonante. 

Anul acesta, dezvoltatorul One United Properties a anunțat achiziția clădirii monument istoric, pe care dorește să o renoveze complet sub un nou nume, One Athénée. După finalizarea procesului de restaurare, locația va găzdui un spațiu comercial exclusivist la parter și primul etaj, iar la etajele superioare vor fi amenajate zece apartamente de lux cu vedere spre Ateneul Român.

Surse: arhivadearhitectură.ropovesti-cu-plimbari.blogspot.com

Text & foto: Alex Iacob

One Reply to “Casa Braikoff”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *