Imobilul Banloc-Goodrich

Cel mai vechi trust producător de anvelope, înființat de dr. Benjamin Franklin Goodrich în 1870, s-a asociat la sfârșitul anilor 1930 cu Elisabeta, principesă a României, fostă regină a Greciei și sora regelui Carol al II-lea, cu scopul de a înființa în România o fabrică de anvelope. Prin producția neîntreruptă de anvelope de calitate, întreprinderea Banloc-Goodrich a devenit repede o școală pentru specialiști români din domeniu. Astfel, în 1938, arhitectul Octav Doicescu desenează imobilele pentru birouri, ateliere și locuințe pentru muncitorii companiei.

Dinspre Calea Victoriei, imobilul de la nr. 218 pare compus din trei corpuri, două laterale, cu patru etaje, și unul central, mai retras și mai înalt cu trei etaje. Este caracterizat de grija față de atingerea unei funcționalități optime pentru activitățile de birou și îmbunătățirea calității spațiului de lucru, pe baza unei organizări raționale a spațiului și a unei modelări volumetrice clare, punctate de elemente din vocabularul clasic.

Imobilul a adăpostit în anii comunismului sediul unui institut de proiectări. În prezent el este abandonat, deși în jurul anului 2009 a fost preluat în administrarea guvernului, fiind propus pentru a deveni sediul CNSAS.

UPDATE: Clădirea Banloc-Goodrich a fost propusă pentru viitorul sediu al Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, care va avea scopul de a prezenta și promova istoria, cultura și tradițiile comunităților evreiești în contextul proceselor de modernizare a României. Acest lucru se va întâmpla, probabil, în cursul anului 2024, după ce imobilul va trece în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (sursă).

Sursă: armyuser.blogspot.ro

Foto & text: Alex Iacob

2 Replies to “Imobilul Banloc-Goodrich”

  1. Buna! Cladirea este pazita in vreun fel sau este permis accesul? Este vorba de un proiect fotografic, iar cladirea mi se pare ca se incadreaza perfect in tematica. Multumesc anticipat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *