Teatrul de vară Alhambra (CAPITOL)

Grădina Cinema Capitol se sufocă între două calcane înalte și acoperite de vegetație. O oază de liniște acoperită de copaci și tencuială gata să cadă. E trist să vezi cum începe să împartă aceeași soartă pe care o are Palatul Adevărul, cu care se învecinează. Este o molimă pe strada Constantin Mille.

Fostul Teatru de vară Alhambra – căci aceasta era denumirea inițială – se încăpățânează să existe prin lucrările de stucatură și cariatidele executate de sculptorul Spiridon Georgescu. Ele sunt singurele care mai oferă identitate teatrului construit în stil eclectic la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu.

Totuși, grădina cinema sau teatrul de vară beneficiază de statutul de monument istoric (cod LMI B-II-m-B-19202), lucru care probabil va conta la grăbirea unui proces urgent de restaurare.

Ca urmare a acțiunilor de reactivare din 2008 – 2016, Save or Cancel propune în 2017 – 2018 o campanie de conștientizare și de sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul de hub cultural independent al ansamblului.

Text: Alex Iacob
Foto: Alex Iacob & Robert Casmirovici

5 Replies to “Teatrul de vară Alhambra (CAPITOL)”

  1. Salut! cum ai intrat acolo? E cineva care se ocupa si ar putea permite accesul? Trebuie vorbit cu cineva pentru asta? Mi-a venit o idee pentru finalul de toamna despre gunoiul dinauntru, ma intrebam cum oare as putea intra.

  2. Un loc superb tratat numai cu uitare! Păcat! Pe lângă neglijență, care la o adică poate fi scuzabilă, adăugăm o tonă de prostie. E vorba de trecutul nostru, iar atunci când nu avem grijă de el, riscăm să ne pierdem identitatea… Sper să ne trezim până nu e prea târziu! Felicităări pentru articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *