Pe Turnul IFMA

Posted on

Ceaușescu voia să verifice lifturile ce urmau să fie puse în Casa Poporului. Deoarece turnul de testat ascensoare din 1972 avea doar 37 de metri, tovarășul a dat ordin să se construiască un altul mai mare, cu 37 de metri mai înalt decât turnul nemților de la Schneider (cu înălțimea de 77 de metri). Lifturile din Casa Poporului urmau să circule prin niște puțuri foarte adânci deoarece coborau mult sub nivelul solului, în adăpostul antiatomic. 

Așa a luat naștere Turnul IFMA (Întreprinderea de Fabricație și Montaj Ascensoare), în apropierea Gării de Nord, pentru siguranța conducătorului comunist. Este al doilea turn de testat lifturi ca înălțime din Europa, o laudă inutilă pentru cei 114 metri înălțime. Începând cu 1986 s-a muncit asiduu la înălțarea suprafeței de 400 metri pătrați. Astăzi este una dintre cele mai sigure clădiri din România în caz de cutremur, motiv pentru care se plănuiește transformarea lui într-un hotel. 

14 Replies to “Pe Turnul IFMA”

 1. Super! Reperul din Crangasi! Existau la un moment dat planuri sa il darame, chiar daca erau doar niste zvonuri nefondate, ma bucur ca a ramas in picioare, chiar si ca spatiu publicitar pentru Tiriac Auto, dar vestea ca va fi transformat la un moment dat in hotel ma bucura mult! Am apreciat pozele, multumesc! O panorama 360 nu ai reusit sa faci sau e wip?

 2. Super! Reperul din Crangasi! Existau la un moment dat planuri sa il darame, chiar daca erau doar niste zvonuri nefondate, ma bucur ca a ramas in picioare, chiar si ca spatiu publicitar pentru Tiriac Auto, dar vestea ca va fi transformat la un moment dat in hotel ma bucura mult! Am apreciat pozele, multumesc! O panorama 360 nu ai reusit sa faci sau e wip?

 3. Sal io m-am urcat in turn de 2 ori odata in 2014 cu un prieten si odata in Primavera asta cu 2 baieti, a doua oara m-am smotocit cu gardieni ca sa pot fugi, sincer ma simt ciudat, ma bucur ca sunt si altii cu pasiunea mea dar sunt si putin ofticat ca a mai reusit cineva sa se urce acolo.
  Zilele astea si eu sunt in cautare de o noua priveliste.
  Bafta in continuare cu blog-ul

 4. Sal io m-am urcat in turn de 2 ori odata in 2014 cu un prieten si odata in Primavera asta cu 2 baieti, a doua oara m-am smotocit cu gardieni ca sa pot fugi, sincer ma simt ciudat, ma bucur ca sunt si altii cu pasiunea mea dar sunt si putin ofticat ca a mai reusit cineva sa se urce acolo.
  Zilele astea si eu sunt in cautare de o noua priveliste.
  Bafta in continuare cu blog-ul

 5. ba, imi pare rau… am fost in iarna asta pe turn cu doi baieti, am largit putin grilajul ca era unu prea gras… am venit a doua zi si a infasurat unu o para plata de metal pe grilaj si nu am reusit sa o scoatem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *