Ceaușescu voia să verifice lifturile ce urmau să fie puse în Casa Poporului. Deoarece turnul de testat ascensoare din 1972 avea numai 37 de metri, tovarășul a dat ordin să se construiască un altul mai mare, cu 37 de metri mai înalt decât turnul nemților de la Schneider, de 77 de metri. Lifturile din Casa Poporului urmau să circule prin niște puțuri atât de adânci deoarece coborau mult în pământ, în adăpostul antiatomic. Așa a luat naștere Turnul IFMA (Intreprinderea de Fabricație și Montaj Ascensoare), în apropierea Gării de Nord, pentru siguranța conducătorului comunist. Este al doilea turn de testat lifturi ca înălțime din toată Europa, o laudă inutilă pentru cei 114 metri (23 de etaje). Începând cu 1986 s-a muncit asiduu la înălțarea suprafeței de 400 metri pătrați. Astăzi este una dintre cele mai sigure clădiri din România în caz de cutremur. Se urmăresc niște planuri pe viitor legate de turn, dar lipsa banilor pare să fie singurul impediment. În orice caz, uriașul de beton e folosit acum ca suport pentru bannerele lui Țiriac, proprietarul construcției din 1990, iar în vârf se găsesc numeroase antene de transmisiuni radio-tv-internet și GSM.
Inconfundabil, turnul se-nalță deasupra Giuleștiului, iar de pe acoperișul lui se vede chiar dincolo de Lacul Morii. Recunosc, a fost mult timp unul dintre obiectivele cele mai vânate pentru explorări. Traseul pe care l-am urmat a fost plin de obstacole, predispus la întâlniri nefavorabile cu paznicii și ultrasecret! Dacă intram cu autorizație, pierdeam trei sferturi din toată distracția.
După ce-am urcat cele aproape 20 de etaje, mi-am tras suflarea pe cel mai înalt vârf din acea zonă a Bucureștiului. Eram ca un copil căruia îi arăți pentru prima oară piese de lego. Așa arătau blocurile, întinse ordonat pe o parte și pe cealaltă a căii ferate. Mi-a părut rău că n-am prins un moment mai însorit, dar m-am resemnat și-am așteptat noaptea fără nicio rezervă.
Foto & text: Alex Iacob
Nu stiu cum ati ajuns acolo :)) Foarte frumos, o sa fie niste poze foarte piratate. In una dintre ele vad ca eram acasa si aveam toate luminile din casa aprinse :))
nicio misiune nu e imposibila 😀
Salut. Ti-am descoperit blogul pornind de pe vice.ro si vreau sa te felicit pentru super reportajele pe care le faci. La mine a ramas doar ideea si atat…mai obisnuiam sa urc prin blocurile inalte dandu-ma la interfon drept "baiatul cu pliantele de la metro" si faceam poze de-acolo dar aveam un aparat cam de cacat. Daca vrei o zona dezafectata cu adevarat incredibila du-te in Berceni – Pieptanari la fosta fabrica Rocar. Sunt niste paznici dar vad ca te pricepi sa-i fentezi asa ca nu vad de ce astia ti-ar pune probleme…ia-ti si o carabina ca e plin de maidanezi fiorosi. Ca sa ajungi trebuie sa mergi pe Sos. Giurgiului si la vreo 1,2 statii de tramvai de la Eroii Revolutiei o iei dreapta printre blocuri si dai de gardul institutiei. Bafta si o sa-ti urmaresc cu maxim interes blogul. Alex
Salut! Multumesc pentru apreciere si pentru pont, am sa ma documentez despre Rocar si voi vedea ce-o sa fac 😀 mersi inca o data!
cum ai reusit sa urci p acoperis?
am completat niste formulare
ok…
Glumeam, am urmat un traseu care implica sarituri de garduri si catarat etaj. Din pacate traseul nu mai este accesibil.
chiar ma mir ca ati intrat si mai ales ca ati ajuns pana sus, am fost acolo in interes de servici si era paza la poarta, iar turnul incuiat. Apropo in liftul ala mare poti intra cu masina :), bine face 15-20 min pana sus. NU mai stiu daca era cu cheie pornirea liftului insa.
hehe, noi ne-am ferit de lift, facea prea mult zgomot. 😀
Am avut ocazia poate unica in viata sa urc intr-o zi rece de iarna. pacat ca era ceva ceata dar tot am putut observa frumusetile orasului Bucuresti, dar ceea ce am vazut in acele poze faute noaptea intrece orice imaginatie , e de vis. probabil ca pentru cei ce vor sa il viziteze se pot mitui paznici, in definitiv in romania totul se cumpara. Liftul acela de marfa este functional doar ca pentru a urca cu el trebuie apasat butonul de urcare timp de 15-20 minute cat face pana sus. Cladirea este ca o tepusa avand un sfert din inaltimea ei infipta practic in pamant iar pentru turnarea betonului s-a lucrat zi si noapte astfel ca betonul s-a uscat de jos pana sus omogen asta conferindui o rezistenta sporita. Rezista unui cutremur de 8 grade. pacat ca acum nu poate fi transformat in ceva util de el bucurandu-se telecomunicatiile GSM, jandarmerie, politie, pompieri, sri, cateva firme de taxi si cateva televiziuni care emit si terestru, in schimb cladirea e parasita si neintretinuta desi cred ca ultimele etaje puteau fi cafenele oferind o panorama foarte buna.
Am fost acum cateva ore cu o persoana la turn si paza nu a fost , in schimb accesul in turn nu l-am putut realiza , am reusit doar sa intram in cladirea de langa. Pe o usa principala este un lacat , o sa incercam sa luam o cheie de la un lacat d-ala si sa vedem ce o sa facem , revin cu un raspuns daca reusim ceva. Daca ai vreo sugestie Repti , lasa un raspuns 🙂
Pai si ? Ai reusit sa intri ? Si daca da … Cum? Sunt pe cale sa intru si nu prea vad cum? Mersi
Pe jos, intre cladire si gardul cfr, exista o bucata mare si groasa de tabla.. A incercat cineva sa o dea la o parte sa vada daca e ceva pe acolo? Pare a fi o groapa..
ATENTIE. S-ar putea sa nu mai fie mult timp pana sa inceapa lucrarile, adevarul e ca deja sunt incepute in jur. Ultima data cand am intrat (Duminica, 5 Ianuarie 2020) am observat ca au distrus halele de langa (inclusiv una cu camera de echipamente de siguranta full) au fost demolate sau pe jumate demolate. Grabiti-va! Intrati prin stanga, atat va zic, mituiti tiganii pt mai multe detalii si daca va zice sa nu urcati mai sus de becul rosu “ca e alarma”, ignoratii, nu e nici-o alarma.
Care a fost traseul și provocările explorării Turnului IFMA, inclusiv întâlniri cu paznicii și obstacolele întâlnite? visit us Telkom University