Cinematograful Favorit

Cinematograful Favorit a fost amplasat în cadrul unui complex comercial ce trebuia să acopere nevoile culturale ale locuitorilor cartierului Drumul Taberei și nu numai. Clădirea a fost construită în anii ’70, iar sala de cinema se desfășura pe două nivele, având o capacitate de 944 de locuri. Zilnic, aici erau cozi imense. De altfel, Favorit era considerat al doilea cinematograf ca importanță din capitală pentru că filmele rulau prima dată la Patria, după care erau aduse aici. După anul 2000, cinematograful a fost închis și a intrat într-un proces rapid de degradare, devenind un playground pentru grafferi sau adăpost pentru oamenii străzii.

Pe feeder.ro puteți găsi un studiu fotografic asupra situației actuale a fondului cinematografic construit în București. Lista este deschisă informațiilor și sugestiilor.

Foto & text: Alex Iacob

16 Replies to “Cinematograful Favorit”

 1. m-am uitat cu groază la aceste imagini. toți acei care administrat acest edificiu trebuie judecați, puși să plătească despăgubiri și băgați la pușcărie

 2. salutare. cu siguranta nu a fost inchis in 1997, ci un pic mai tirziu. spun asta pentru ca eu m-am mutat in zona, undeva in spatele cinematografului, in blocurile tip od, in 1999, iar el inca mai functiona pe atunci. la acea vreme se incerca sa se faca cumva fata mall-urilor, iar miercurea biletele se vindeau la jumatate de pret fata de celelalte zile. asta aducea un pic mai multi spectatori, insa nu a facut decit sa i se lungeasca agonia.

 3. incredibil. trebuie pedepsit vinovatul
  (nu inteleg de ce apar numai litere mari, nu am caps activat)
  si recuperat prejudiciul

 4. Cinematograful a aparținut după anii 2000 lui Gica popescu fotbalistul. După 7 ani după ce nu a obtinut nici un fel de aprobări de la primăria sectorului 6 a renunțat sa mai facă un centru cultural. După 2007 cinematograful aparține de primăria sector 6.

 5. Gabriel, cinema Favorit abia din noiembrie 2015 este în administrarea PS6. Și asta datorită eforturilor hotărâtoare depuse de către un grup de oameni care fac parte din grupul civic Inițiativa Favorit!! Pentru mai multe informații poți vedea postările grupului pe Facebook Inițiativa Favorit!!

 6. Bataie de joc fata de cultura romaneasca. Nu ma mir ca se pica la bac pe rupte.
  La mine in Brasov astfel de cinematografe abandonate este Cinematograful “ASTRA” din Livada Postei si cinematograful “ROYAL” de pe “Dupa Ziduri” ce a fost exploatat numai de festivalul de arta “Amural”. Macar fostul cinematograf “ARta” de langa Str. Iuliu Maniu e club de biliard.
  Asta e. Oamenii strazii pot sa isi proiecteze filme, exceptand de aurolacii din clanul “Bruce Lee” care au televizoare in canalul din “Gara de Nord”. Si asa in multe orase din tara s-a dublat populatia “Homeless” din lipsa acuta a locurilor de munca (de exemplu la “Canam” se bat 100 pe un post de tehnician) si multi tineri au fost obligati sa emigreze din tara.

 7. Cat despre fostul cinema “Royal” parca mai sunt planuri de reabilitare dupa ce s-a terminat AMURAL 2018, nu stiu pentru ce va fi: cinematograf nostalgic sau club, nu stiu dar dupa ce am discutat cu staff-ul AMURAL, mi-au zis ca va trimite o echipa de muncitori pentru reabilitare, personalul m-au intrebat de ce il explorez, si eu verificam rezistenta ca inginer proiectant, dar si pe saitul lui AMURAL scria de o posibila reabilitare

 8. Locuiesc din 1973 in Cartierul Drumul Taberei. Am fost de zeci de ori la Cinematograful Favorit, o constructie foarte buna si frumoasa. Cand treceam cu autobuzul prin fata cinematografului se putea vedea ce film ruleaza caci era scris mare pe perete.
  Dupa 1989 foarte multe constructii din Romania, inclusiv cinematografele, au ajuns o ruina. Nimic nu poate fi mai frumos decat sa vezi un film la cinematograf pe ecran panoramic. Stiu inca din copilarie cand mergeam la toate cinematografele din Craiova si in primul rand la Patria cand s-a infiintat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *