Hotel Dunarea

Acum mai bine de jumătate de secol, Hotelul Dunărea era un loc tocmai bun pentru înnoptarea multor călători. Puşi pe fugă, aceştia rămâneau în oraş preţ de o zi, stabilindu-se la hotel, după care luau trenul spre următoarea destinaţie. Astăzi, când ieşi din Gara de Nord poţi observa o clădire monumentală ce îşi prevesteşte singură prăbuşirea, spre groaza câtorva trecători conștienți sau nu de pericolul care îi pândește.

În 1998, aici se dorea a fi Sucursala Banca şi Centru de Instruire a Cadrelor, informaţie pe care am găsit-o pe un panou în interiorul clădirii. Proiectul de reabilitate a primit autorizaţie şi a fost eliberat de Primăria Municipiului Bucureşti (Primar Viorel Lis), beneficiar fiind Banca Agricolă S.A., iar proiectant şi antreprenor general Cibela Group. Se urmărea ca, în curs de 12 luni, şantierul să se închidă, iar sucursala să-şi ia în primire noul sediu. Nu s-a întâmplat nimic până astăzi.  

Conform unui articol din Capital.ro (25 martie 2016), ruinele hotelului Dunărea, construit în perioada interbelică (1935-1940) lângă Gara de Nord din Bucureşti, ar fi trebuit să fie transformate în 2016 într-un proiect rezidenţial boutique cu 40 de apartamente premium, al cărui beneficiar urma să fie Avi Zamir, un discret om de afaceri evreu stabilit în Hong Kong. Investiția de 2,5-3 mil. euro în renovarea clădirii nu s-a concretizat din cauza amânării autorizației de construcție. Astfel, promisiunile de transformare a hotelului din Calea Griviței 140 s-au dovedit a fi simple baloane de săpun.

Surse: capital.ro, adevarul.ro (link1 & link2)

Text & foto: Alex Iacob

12 Replies to “Hotel Dunarea”

  1. Ce bine ca nu a apucat Banca Agricola sa faca monstruozitatea aia de renovare, strica tot farmecul uneia dintre cele mai reusite cladiri Art Deco. Am vazut un anunt ca e de vanzare pt 2.400.000 Euro. Nu se prea pricep oamenii astia la afaceri. Ar putea chema un lant hotelier sa o renoveze si in schimb sa nu le ceara chirie in primii ani, si asa ar castiga toata lumea… dar cine sa se gandeasca la aducerea la viata a unui monument cand tot ce viseaza sunt bani rapizi,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *