În spatele blocurilor de pe B-dul Națiunile Unite se află un monument istoric uitat (cod B-II-m-B-19830). Nepăsarea autorităților și lipsa unei identități culturale urbane au condus la ruinarea aproape completă a lui.
Este vorba de Casa Grigore Florescu, situată vizavi de biserica Sf. Apostoli, pe strada Vânători nr. 4. Bucățile de ziduri și câteva ferestre boltite sunt tot ce a mai rămas din casa lui Grigore, fiul cel mare al vel logofătului Iordache Florescu, aflată în planul Borroczyn din 1846.
Născut în 1813, în casa părintească așezată de cealaltă parte a bisericii, Grigore Florescu a slujit ca magistrat la Curtea de Apel, ca pitar, apoi ca președinte al Tribunalului Dâmbovița. El s-a alăturat împreună cu frații săi Iancu, Costache și Dumitrache, societății secrete „Frăția”, fondată de Nicolae Bălcescu, Christian Tell şi Ion Ghica, și care ținea întâlniri conspirative în casa bătrânească a Floreștilor. Grigore Florescu s-a stins din viață în 1890, și a fost îngropat, ca și ceilalți Florești, la Mânăstirea Țigănești, ctitoria familiei.
Întrucât este un monument istoric cu o poveste ale cărei detalii apar de la o cercetare la alta, ruina de astăzi așteaptă să fie pusă în valoare sau măcar făcută cunoscută trecătorilor.
Mai jos, imagini din 2011 și 2021.
Text & foto: Alex Iacob
Este scandalos , ca in capitala casele istorice sa fie lasate in paragina si sa fie dormitor pentru boschetari.
Ar trebui un primar ca in Oradea sa faca bijuterie arhitecturala cum e Oradea . Bucurestenii nu si-au ales decat primari incompetenti ca Clotilde Arman si ca Plicusor Ban.