Moara lui Assan

Posted on

Unul dintre cele mai avariate și uitate monumente incluse în patrimoniul industrial este Moara lui Assan, prima moară cu aburi din România. Ea a fost construită în 1853 de negustorii George Assan (1821–1866) și Ion Martinovici (1820–1882).

Ascuns de blocurile comuniste din zona Obor-Lizeanu, complexul fostei mori aproape că s-a șters din memoria colectivă. Ansamblul de clădiri a suferit distrugeri semnificative în urma mai multor incendii și a furturilor masive de fier vechi care au dus la prăbușirea acoperișului și a unui perete din corpul principal.

Astăzi, moara din Obor este o carcasă cărămizie cu elemente arhitecturale industriale, dar extrem de periculoasă și goală pe dinăuntru. În urma unei intervenții serioase de restaurare, reinventarea acestui spațiu ar fi de un real folos comunității, însă astfel de propuneri au fost lansate demult, acum câțiva ani, fără niciun ecou din partea autorităților competente.

Text, foto & video: Alex Iacob

2 Replies to “Moara lui Assan”

  1. Acea fabrica monument a fost lasat in paragina din lipsa de fonduri si interes.
    Autoritatile ar fi vrut sa demoleze acea cladire, car legea nu lea permis deoarece cladirea e declarata monument istoric, si e interzis prin lege demolarea unui monument istoric.
    Asa si la Baile Felix este doar o singura cladire tot asa abandonata dar este interzis prin lege demolarea deoarece este monument istoric ce dateaza din anul 1700

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *